Think Tank on Experiencing Art in Public Space

Een POST Think Tank Sessie: ART IN THE PARKING LOT MET WIM GOES.

Kom op 27 september naar onze post Think Tank-sessie en verdiep je in de wereld van kunst in de openbare ruimte. Geïnspireerd door de visionaire geesten van parkeermagnaten Charlie Depauw en Claude De Clercq, die in 1966 samenwerkten met de beroemde beeldhouwer Jacques Moeschal, zullen we de integratie van kunst in parkeergarages en de impact ervan op het publiek onderzoeken.

Door kunst te introduceren op parkeerplaatsen en in andere openbare ruimtes, geven we kunstenaars de kans om hun werk te tonen aan een breder publiek en laten we mensen die normaal gesproken geen musea bezoeken, kennismaken met kunst. Onze eerdere verkenningen brachten ons langs kunst in metrostations, op pleinen en langs snelwegen, en nu richten we onze aandacht op parkeerplaatsen als platform voor artistieke inspanningen. In deze workshop gaan we samen brainstormen. We zullen kijken naar andere inspirerende hedendaagse voorbeelden en overwegen hoe openbare ruimtes zoals parkeerplaatsen kunnen worden gebruikt als dynamische platforms voor het integreren van kunstwerken.

We gaan verder dan louter visuele observaties en proberen actief de relatie tussen kunst, architectuur en de omgeving te ervaren. Door ons onder te dompelen in de omgeving van kunst en architectuur verwachten we unieke uitwisselingen en inzichten die exclusief zijn voor elke locatie. We nodigen studenten, theoretici en iedereen die gepassioneerd is over het snijvlak van kunst en openbare ruimte uit om ons te vergezellen op 27 september. Door middel van boeiende dialogen en collectieve verkenning hopen we boeiende interacties te ontdekken en waardevolle inzichten op te doen die de toekomst van kunst op parkeerplaatsen en daarbuiten vorm zullen geven.

——————————-

Dit project (of: lessenpakket) richt zich op de verbinding tussen kunst, -architectuur en de maatschappij en wil die relaties samen gaan onderzoeken met studenten. Meer bepaald wilt het de relevantie van kunst in de publieke ruimte, wat het kan betekenen voor de maatschappij en wat de educatieve waarde daarvan is onder de loep gaan nemen.

Het project gaat in de eerste plaats uit van het in werklijklijkheid (in situ) ervaren van kunst en architectuur (en de interacties) in de publieke ruimte, in plaats van via een afbeelding. Met als achterliggende gedachte dat door het ervaren van kunst en architectuur uitwisselingen plaatsvinden die alleen ter plekke mogelijk zijn. Deze benadering sluit aan bij wat de  architectuurcriticus Juhani Pallasmaa stelt in zijn inleiding  “The Eyes of the Skin.” Volgens hem zijn er meerdere zintuigen nodig om architectuur en sculptuur te ervaren wat niet kan bereikt worden door een afbeelding te bekijken.

Om die reden trekken we met de studenten naar buiten en gaan we lessen organiseren dichtbij specifieke sleutelwerken in de publieke ruimte. Hier zullen we ook gaan brainstormen over kunst in de publieke ruimte en of het mogelijk is om te meten “of kunst in publieke ruimte kan bijdragen tot het educatief welzijn.” Bovenstaande concepten zullen samen met studenten als docenten, sociologen, bewoners, architecten en kunstenaars behandeld worden.

Programma:

ART AND PAVILIONS IN PUBLIC SPACE Wednesday 7th of december, 2022 @ De Stadshal, Gent

ART IN THE SUBWAY: Wednesday 21st of december, 2022 @ Brussels South at 10 am

ART ALONG THE HIGHWAY: Wednesday 25th of January, 2023 @ Aalbeke

ART IN SOCIAL HOUSING: Wednesday 22 February and 8 March, Renaat Braem, synthesis of the arts and Kiel. Experts: Vlad Ionescu and Pascal Gielen

ART IN THE PARKING LOT: Wedensday 29 September @ Brussel

(c) Angelique Campens & Michiel Devijver

Datum: 27 september

Locatie: Twee Poorten Parking in Brussel

Inschrijven en inlichtingen via: Angelique Campens

Website: https://thinkpublic.space/ 

bekijk ook: