Nomadische masterclass Curatorial studies

Nomadische Masterclass: Oceanisch denken, hydrofeminisme en andere vloeibare manieren van kijken 

Specifiek voor: Curatorial studies

Deze nomadische masterclass bekijkt hoe water zijn intrede heeft gedaan in tentoonstellingen, in tentoonstellingen met een oceaanthema of in werken die water benadrukken als onze verbinding met de wereld. Als onderdeel van een dekoloniale framing van de wereld zijn er nieuwe verhalen over de geschiedenis ontstaan die het oceaangebied omvatten als een plek die de wereldgeschiedenis en onze identiteiten heeft beïnvloed door (slaven)handel en oorlog. Het verband tussen water in het landschap en water in ons lichaam wordt benadrukt in het hydrofeminisme, een manier van denken die de mens ziet als onderdeel van een grote hydraulische omgeving, als een van de vele organismen die voor hun leven afhankelijk zijn van water, verbonden met de wereld via cycli van vloeistoffen. Een uitdaging zou kunnen zijn: hoe ontwikkel je een nieuw perspectief op Antwerpen, dat niet gebaseerd is op land maar op water?  

De masterclass Nomadisch kent vier fasen: onderdompeling, curatorisch onderzoek, feedback (o.a. met Heidi Ballet) en presentatie (door CS deelnemers).

De Nomadische masterclass is een samenwerking tussen: Sint Lucas Antwerpen Hogeschool voor de Kunsten, Extra City, FOMU Antwerpen, Curatorial Studies KASK & Conservatorium/ Hogeschool voor de Kunsten.

Ondersteund door de Nomadische school of arts.

In het kader van de Nomadische school of arts, gericht op het ontwikkelen van innovatieve onderwijsmethoden, vertaalt Curatorial Studies het format van de masterclass (vaak 2-5 opeenvolgende dagen) naar een onderwijsformat dat de tijdspanne van een academisch jaar doorloopt en zich op verschillende locaties afspeelt. Het doel is het louter thematische te overstijgen ten gunste van een meer duurzaam engagement, waarbij de aandacht voor curatoriale kwesties rond ecologie, dekolonisatie en intersectioneel feminisme dieper in het DNA van het programma wordt verankerd.  

Image: Still van So Tired the Sea…, geregisseerd door Astrida Neimanis

Datum: Academiejaar 2022-2023

Locatie: KASK & Conservatorium en de haven van Antwerpen

Meer informatie via: Laura Herman, Anna Stoppa of Godart Bakkers.