AND SOME PAIN WILL COME (by Khaled Jarrar)

Op maandag 20 en dinsdag 21 maart begeleid Khaled Jarrar een workshop voor studenten met interesse om het verhaal achter het werk van Khaled te leren kennen. Uitgangspunt van de workshop is het persoonlijke perspectief en het inbrengen van eigen persoonlijke thema’s als basis voor de ontwikkeling van een artistiek oeuvre. Chokri Ben Chikha, docent bij Performance, is medebegeleider. 

HET SOCIALE POTENTIEEL VAN ARTISTIEKE INTERVENTIES   

Met foto’s, video’s, installaties, films en performances die gericht zijn op zijn geboorteland Palestina, onderzoekt multidisciplinair kunstenaar Khaled Jarrar de impact van de hedendaagse machtsstrijd op gewone burgers en probeert hij het sociale potentieel van artistieke interventies te maximaliseren. In de afgelopen tien jaar heeft Jarrar het onderwerp Palestina, met name de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, gebruikt als uitgangspunt voor grotere onderzoeken naar gemilitariseerde samenlevingen, waaronder de genderspecifieke ruimten van geweld en de banden tussen economische en staatsmachten die oorlog of politieke conflicten aanwakkeren en ervan profiteren. Jarrar’s gedurfde en soms controversiële projecten omvatten vaak verschillende media en hebben hem internationale erkenning opgeleverd. Onlangs kreeg Jarrar van het Arab Fund for Arts and Culture de prijs voor het 2017 General Grants programma voor Cinema voor zijn film Displaced in Heaven, een documentaire die een verbannen Palestijnse familie volgt die Syrië ontvlucht.

Op zoek naar een breed publiek door middel van publieke optredens en interventies, heeft Jarrar zijn projecten ook in het buitenland gepresenteerd. In de straten van Helsinki, Finland, bouwde hij in 2014 een tijdelijke Hongermuur, een barrière bestaande uit broden die de dunne lijn symboliseert tussen welvaart en armoede, met name onder militaire bezetting. Met Dis-/Obey nodigde hij tientallen vrijwilligers uit om deel te nemen aan een militaire mars die hen uiteindelijk tegenover de uitgesproken bevelen van Jarrar en een installatie van camouflage-uniformen plaatste. In opdracht van Checkpoint Helsinki als onderdeel van het Helsinki Festival onderzoekt Dis-/Obey militaire macht, ongehoorzaamheid en individuele verantwoordelijkheid in conflictgebieden.

Khaled Jarrar werd in 1976 in Jenin geboren en woont en werkt in Ramallah, Palestina. Jarrar voltooide zijn opleiding Interieurontwerp aan de Palestijnse Polytechnische Universiteit in 1996 en studeerde in 2011 af aan de Internationale Academie voor Kunst Palestina met een Bachelor in Beeldende Kunsten. Het jaar daarop won zijn documentaire The Infiltrators (2012) verschillende onderscheidingen op het 9e jaarlijkse Dubai International Film Festival, en bevestigde hij zijn belang in de wereldwijde cinema. 

(c) Samira El Khadraoui & Sam De Buysere

Datum: 20 en 21 maart

Locatie: wordt nog meegedeeld

Meedoen en info via: Samira El Khadraoui

bekijk ook: