PANDGANG (by Emilie De Vlam)

Lijf en omgeving! Een ontwikkeling in situ om de vragen rond ‘plek‘ te laten circuleren, plek is wat je neemt met je lijf. En dan kom je ook nog in beweging en je onderneemt iets, je neemt ‘plek’ in. In deze workshop willen we het proces aangaan om met alternatieve manieren van ‘plek’ in gemeenschap te experimenteren. De opzet is om vanuit een artistieke visie om te gaan met de brede problematiek van het wonen en thema’s te kunnen aanraken die op het eerste zicht misschien echt veel minder zichtbaar zijn. Het cruciale uitgangspunt is de visie dat het lichaam, deel van de ruimte eromheen, net als het weer, in een constante flux van verandering is. We opereren op het levendige snijpunt van de intersectie tussen lichaam en omgeving. Dit refereert naar lichaamsgerichte performance strategieën zoals butoh en body weather.

PANDGANG duidt als woord zowel op de site zelf als op ‘het gaan’: PANDGANG is zowel plek als beweging! Het pand in casu, het 2e pandhof van het Caermersklooster, is opgebouwd met een rondgang, zowel beneden als boven, en nodigt dus uit om te circuleren. Alle wooneenheden, cellen bijna, komen uit op deze rondgang. Als middelpunt heb je de eik in de tuin (ooit gepland als symbool van een eerdere bezettingsoverwinning in verband met de woonproblematiek). We willen graag focussen op de idee van circulatie, tussen de verschillende ruimtes die als eigen plek inwisselbaar kunnen zijn, tussen de tijdslagen van haar geschiedenis, tussen de huidige invulling met jongeren en de studenten in dit project op dit eigenste moment. De site is niet bewoond maar de plek is een verzameling wooneenheden die leeg staan, in een verschillende staat, tot nadere verkoop van dit historische erfgoed, en waar momenteel jongeren hun plek mogen zoeken, er komen om zich te oriënteren. We staan open voor de inclusie van de jongeren die zich oriënteren op deze plek, de innerlijk ontheemden, en de studenten die aan hun ontwikkelingstraject werken.

We pogen een gemeenschapsstructuur te vormen die de idee rond eigenheid versus uitwisseling omarmt: nagaan hoe we een plek creëren, wat het idee van eigen plek kan zijn en hoe we daar met onvermijdelijke veranderingen kunnen spelen: verplaatsing/doorgeven/verhuizen (‘moving/moving on’). De studenten kunnen zelf aan de slag gaan met deze gegevens onder mentorschap. Zo ontstaat een leeromgeving buiten de muren van het instituut.

Het project is in een gedurige evolutie. Elke fase is een ijkpunt in de evolutie die het al in zich heeft.  Er ontstaat een installatie/performance over de gehele site door de tijd en de ruimte te nemen in een ongedwongen sfeer te landen op de site.

We starten elke sessie van de workshop met een cirkel en eindigen ook met een cirkel, de cirkel waarin we elkaar bevragen en afstemmen. Op de site zijn nu jongeren welkom die hun plek zoeken in de wereld. Het is een participatief proces. We lunchen samen en hebben thee en koffie. We doen een collectieve opwarming, die je letterlijk en figuurlijk mag nemen. We maken een rondgang door het pand. Daarna worden de ruimtes van de site medespelers in ons proces. We bevragen plek en creëren plek en wisselen van plek. Zo ontstaat een doorstroom. We worden aangesproken en uitgedaagd om met impulsen van de site om te gaan. Op het einde van de sessies komen we samen om uit te wisselen.

Er is een publiek toonmoment op vrijdag 24/03 in situ: 17:00 uur.

Ook een workshop-performance met Frank Van de Ven op dinsdag 21/03, 17:00 uur @ Het Pand.

Welkom.

Emilie de Vlam (°69) is oprichter van DEVLOER, cross-disciplinair platform voor podiumkunsten in Gent, (momenteel resident in Broei). Ze is actief als choreografe/performer en is een improvisator. Ze studeerde antropologische wetenschappen aan de RUniversiteit Gent (B) en St Andrews (UK) en hedendaags danstheater HIDD (B) en butoh aan Tenshi Khan in Tokyo (J). Ze kwam op jonge leeftijd in aanraking met body weather laboratory (butoh), wat sindsdien haar absolute basis vormt. Emilie gaat met eenzelfde gedrevenheid aan de slag met mensen van alle mogelijke achtergronden, levenswandel en leeftijd.

Deze workshop wordt georganiseerd binnen  It’s About Time!  de interdisciplinaire projectweek georganiseerd vanuit Nomadic School of Arts.

 

(c) Bart Gabriel/Emilie de Vlam, PUTJES
(concept/performance Emilie de Vlam, foto Bart Gabriel)
(c) Giada Cicchetti

Datum: Dinsdag 21, donderdag 23 en vrijdag 24 maart

Locatie: Het Pand, Langesteenstraat 16

Meedoen en info via: Samira El Khadraoui

bekijk ook:


in samenwerking met: